torsdag 7 februari 2019

#379


Det här med redigering av bilder och oskarp mask och jobba med lager och klona
och allt vad det heter
ja det är bara för mycket för mig
eller om jag ska vara ärlig
jag klarar inte av det !

visst jag redigerar mina bilder med
lägger på ett filter lägger på svart vitt
lägger på lite skärpa
lägger på lite mjuka toner
jag beskär ibland
men för sånt så behöver man inget dyrt betald program för
jag klara mig bra med programmet photoscape 

även gratis programmet gimp är mycket bra tycker jag
kan dock vara lite besvärligt om man är ny av programmet
men det finns hjälpfiler att ladda ner i form av handledarbok

men idag så krävs det nästan ett stort kunnande av mjukvaruprogram 
för att man ska få till en stor bild av klass

en photoshoppad bild 
en bild idag blir till i ett program i en dator i många fall
det är bara raw bilden från kameran som är grunden för den slutliga bilden och resultatet

det finns många duktiga konstnärer som skapar fram
riktigt stora fina bilder med hjälp av ett program i datorn

om man gillar det är ju en helt annan sak

själv så föredrar jag en pensel av en konstnär
och en kamera från en fotograf 

6 kommentarer:

 1. ...and it's too much for me too.

  SvaraRadera
  Svar
  1. yes it is up to each one
   only you like what you are doing is great

   Radera
 2. Jag håller med dig. Risken är att nyblivna fotografer inte förstår att många bilder är redigerade eller rent av montage och lägger ned sitt fotograferande på grund av att de aldrig kan fånga dessa motiv i verkligheten. Vissa justa fotografer visar en före och efter-bild, då ser vi att den är hårt redigerad innan den visas för allmänheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja kanske det jag vet inte
   men som en bakåt strävande person som jag är så har jag svårt med att släppa det manuella som en pensel eller en kamera kan göra.

   Radera
 3. You'd have to go back to Ansel Adams, and even he was creative in the darkroom. And that's the point. If you have a darkroom, you burn, you dodge, you crop, you use different textured papers. I've been using software for years and still haven't figured everything out. My photoshop and Topaz Labs stuff is no different than an artist choosing different brushes, or using a knife, etc. You don't need a book as much as you just need to dive in! Be sure to save your original raw.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Bill thanks for your comment
   Photo or music can be produced digitally or analogously it is difficult to determine what is best for another
   some like digital and others analogously

   Radera